Προτεινόμενη ανάρτηση

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΡΕΜΠΕΛΟΙ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ...

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Δημοψήφισμα και στην Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Τέσσερις ανοικτές πληγές μετά το Brexit

Μια προσεκτική ανάγνωση των αντιδράσεων στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες των αντιδράσεων στο Brexit δεν δείχνει ότι η διαχείριση της διαπραγμάτευσης του νέου πλαισίου σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου Ε.Ε. είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. των 27.


Με τη Βρετανία εκτός Ευρωζώνης και Σένγκεν, η πρόκληση είναι λιγότερο περιπλοκή εκ πρώτης όψεως.  Κατά συνέπεια, το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε πιο βαθμό η επιλογή ρήξης των Βρετανών ψηφοφόρων θα επηρεάσει καταλυτικά προς ευρωσκεπτικιστική ή και σε χωρίς προσχήματα αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση την κοινή γνώμη στην υπόλοιπη Ε.Ε. - Ευρωζώνη και πιο συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η
αντοχή του Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία αλλά και η διάψευση της δυναμικής ανάδειξης των Unidos Podemos σε δεύτερο κόμμα ερμηνεύθηκε μεν ως οφειλόμενη και στην επιρροή του Brexit προς την αντίθετη της προσδοκώμενης κατεύθυνση, αλλά κανείς δεν πρόβαλε έστω και ως υπόθεση εργασίας ότι η επόμενη μέρα στη Βρετανία λειτουργεί εκφοβιστικά ως προς οποιαδήποτε δυναμική διαφοροποίησης και πολύ περισσότερο εναντίωσης ή και σύγκρουσης με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Αντίθετα, όσο περνούν οι μέρες και όσο να κατασιγάζουν οι ρητορικές κορόνες γίνεται φανερό ότι ούτε οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Βερολίνο θέλουν μια ήπια διαχείριση της απόφασης των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ειδικότερα η Γερμανία όπου δίπλα στηνή πια στάση της Μέρκελ ήλθε να προστεθεί η φωνή του πρώην Καγκελαρίου Κολ, ο οποίος συνέστησε ότι δεν είναι σκόπιμο να ασκούνται πίεσης στη Βρετανία.

Πρώτη πρόκληση
Κυρώσεις στην Πορτογαλία
Εδώ και ένα χρόνο ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρωζώνη: Λίγο πριν από την κορύφωση της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα γνωστοποιήθηκαν οι απόψεις Σόιμπλε για αυστηροποίηση της λιτότητας με αφαίρεση των αρμοδιοτήτων εποπτείας της δημοσιονομικής πειθαρχίας από την Επιτροπή και την υπαγωγή της σε μια Ανεξάρτητη Αρχή Τεχνοκρατών, που θα επιβάλει κυρώσεις όχι με πολιτικά κριτήρια και συμψηφισμούς αλλά με αυτοματισμούς αλγορίθμων.
Το σχέδιο αυτό επικαιροποιημένο επανήλθε στη δημοσιότητα ως η απάντηση της Γερμανίας στο Brexit.
Εδώ και μήνες η Κομισιόν, ο πρόεδρός της Γιούνκερ, ο αντιπρόεδρος Ντομπρόφσκις και ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί βρίσκονται στο στόχαστρο των Σόιμπλε ? Ντάισελμπλουμ ως χαλαροί και πλημμελείς, καθώς δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβληθεί οι προβλεπόμενες από το Σύμφωνο Σταθερότητας κυρώσεις στη συνεχή παραβατική συμπεριφορά της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, των χωρών δηλαδή που παραβιάζουν το πλαφόν του 3% ως προ τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Ετσι στοχοποιήθηκε ως Ιφιγένεια η μικρή Πορτογαλία, που έχει διαπράξει το διπλό αδίκημα, πρώτον, να είναι μικρό μέγεθος και δεύτερον, να κυβερνάται από την υπό τον Κόστα κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, την οποία στηρίζουν το Κ.Κ. και το Μπλοκ της Αριστεράς. Προνοητικός ο πρωθυπουργός Κόστα πριν από λίγες εβδομάδες δήλωσε ότι θα αρνηθεί να καταβάλει όποιο πρόστιμο ήθελε επιβληθεί από την Κομισιόν και ότι θα ζητήσει από τη Βουλή ομόφωνη στήριξη.
Στην περίπτωση της Πορτογαλίας η επικείμενη επιβολή κυρώσεων είναι ακόμη πιο εξοργιστική, καθώς η απόκλιση από το πλαφόν του 3% οφείλεται στην απελθούσα κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κοέλιο, η οποία χαλάρωσε τη λιτότητα για προφανείς προεκλογικούς λόγους.
Είναι αυτονόητο ότι το πρώτο ζητούμενο είναι πως θα επηρεασθεί η πολιτική συγκυρία στους υπόλοιπους αμαρτωλούς της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και την Ισπανία.

Δεύτερη πρόκληση

Δημοψήφισμα στην Ιταλία
Τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί Δημοψήφισμα στην Ιταλία για την επικύρωση της Συνταγματικής Μεταρρύθμισης, η οποία περιορίζει τις αρμοδιότητες αλλά και τον αριθμό των μελών της Γερουσίας. Σε παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές, ο πρωθυπουργός Ρέντζι δεσμεύθηκε ότι, αν δεν κερδίσει το δημοψήφισμα, θα παραιτηθεί.
Σήμερα, τη επαύριον της νίκης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στις δημοτικές εκλογές, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Ρέντζι θα χάσει το Δημοψήφισμα, καθώς δύο και πλέον χρόνια μετά την ανάδειξή του στην Πρωθυπουργία με εσωκομματικό πραξικόπημα, δεν πείθει πλέον κανένα ότι μπορεί να συνδυάσει τη χαλάρωση της λιτότητας με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Ηττα στο Δημοψήφισμα και παραίτηση του Ρέντζι και πολύ πιθανόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιανουάριο του 2017 με την δυναμική της νίκης στο πολυσυλλεκτικό αντισυστημικό ετερόκλητο μόρφωμα Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, το όποιο όπως έχει αποδειχθεί σε μια σειρά τοπικών αναμετρήσεων βρίσκεται σε εκ των πραγμάτων συμμαχία τόσο με την ρατσιστική και ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνο όσο και με τη Φόρτα Ιτάλιο του Μπερλουσκόνι, οι ψηφοφόροι των οποίων στον δεύτερο γύρο στηρίζουν απέναντι στο Δημοκρατικά Κόμμα του Ρέντζι τους υποψηφίους των Πέντε Αστέρων.
Ηδη ο Γκρίλο έχει ζητήσει Δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, μια επιλογή που όπως είναι γνωστό δεν αποτελεί ταμπού, καθώς δεν την αποκλείουν ρητά τόσο ο Σαλβίνι όσο και ο Καβαλιέρε, ή ο όποιος διάδοχός του.
Προσθέστε στα παραπάνω τον οριακό χαρακτήρα των αντοχών του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ των από τη μια μεριά Ρέντζι και Ντράγκι και την άλλη, των Μέρκελ Σόιμπλε για τη μεθόδευση της διάσωσής του και έχετε όχι απλώς ένα βαρύ ιταλικό φθινόπωρο, αλλά μια υπερπαραγωγή που θα μπορούσε δικαίως να ονομάζεται Καταιγίδα στη Ρώμη.

Τρίτη πρόκληση

Βραχυκύκλωμα στη Γαλλία
Μέχρι στιγμής ο καταρρέων Ολάντ και ο φιλοδοξών να γίνει διάδοχός του προκάτοχός του, Σαρκοζί, πλειοδοτούσαν σε κατασταλτικά μέτρα και σε θωράκιση απέναντι στην τρομοκρατία και την εγκληματικότητα και είχαν αφήσει την αξιοποίηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας από τη μόνιμη λιτότητα της Γερμανικής Ευρωζώνης στο Ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν.
Η Λεπέν απεδείχθη ότι είχε μεγαλύτερη πολιτική διαίσθηση από τους ηγέτες της Δεξιάς και της Αριστεράς, καθώς ανήγαγε την αντιευρωπαϊκή ρητορική στο επίκεντρο της επικοινωνιακής της στρατηγικής. Απλά, ξεκάθαρα και απλοϊκά έθεσε εδώ και ένα χρόνο την πρόκληση της αποχώρησης της Γαλλίας από την Ε.Ε. - Ευρωζώνη δεσμευόμενη να προκηρύξει Δημοψήφισμα, έξι μήνες μετά την εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση η Λεπέν θα είναι πρώτη με ποσοστό άνω του 30% στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής και οι κινήσεις και πρωτοβουλίες των Ζιπέ και Μακρόν δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι η δυναμική της στο δεύτερο γύρο αρχίζει και φοβίζει.
Τόσο ο υπουργός Οικονομίας Μακρόν που φιλοδοξεί να είναι «Κεντρώος» υποψήφιος όσο και ο διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων (της Δεξιάς δηλαδή με αντίπαλο τον Σαρκοζί) ζητούν τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για ένα Νέο Σχέδιο Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
Προχθές, Πέμπτη, ο Ολάντ τερμάτισε τη συζήτηση με το επιχείρημα ότι μόνον το ερώτημα παραμονή ή Έξοδος από την Ε.Ε. θα είχε νόημα, μια πρόταση που την προωθεί μόνον το Ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν.
Η προεδρική εκλογή της άνοιξης του 2017 τόνισε θα δώσει στους πολίτες την δυνατότητα να αποφασίσουν ποια ευρωπαϊκή πολιτική επιθυμούν.
Τόσο ο Ζιπέ όσο και ο Μακρόν ξέρουν ότι το πλεονέκτημα της Λεπέν στην προεκλογική εκστρατεία θα είναι η δέσμευσή της για Δημοψήφισμα σε περίπτωση εκλογής της στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με το ερώτημα της παραμονής ή όχι της Γαλλίας στην Ε.Ε.
Έτσι προβάλλει η ιδέα της έγκρισης σε Δημοψήφισμα μιας γαλλικής πρότασης για το μέλλον της Ευρώπης, με την προσδοκία ότι θα αποσυνδεθεί η προεδρική εκλογή από την Κρίση της Ε.Ε. - Ευρωζώνης.

TO OΡΑΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ
Ο Ολάντ έχει δίκιο: Κανένα γαλλικό όραμα ή πρόταση για Νέα Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να συγκινήσει τους Γάλλους ψηφοφόρους, που απορρίπτουν ολοένα και πιο πλειοψηφικά την Γερμανική Ευρώπη της μόνιμης λιτότητας.
Το σκηνικό στην Γαλλία δείχνει κόκκινο χαλί στρωμένο για την Ακροδεξιά της Λεπέν: Ο Ολάντ, πολιτικά νεκρός με ποσοστά κοντά στο 10%, είναι ζήτημα αν τολμήσει να θέσει υποψηφιότητα για να μην εισπράξει μια μεγάλη ταπείνωση, με τον αποκλεισμό του από τον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής, ο Σαρκοζί αναξιόπιστος λόγω της ταύτισής του στο παρελθόν με τη Μέρκελ και οι Ζιπέ - Μακρόν ομολογούν εμμέσως ότι το πρόβλημα στην Ε.Ε. -Ευρωζώνη είναι η Γερμανία: Σε αντίθεση με την ηγέτη της Ακροδεξιάς δεν το λένε ευθέως αλλά περιφραστικά, δεν καλούν σε ένα «όχι» στη Γερμανική Ευρώπη αλλά στην υιοθέτηση ενός αόριστου και νεφελώδους νέου ευρωπαϊκού οράματος.

Τέταρτη πρόκληση
Ανάδραση στη Γερμανία
Η μακρά βασανιστική περίοδος δοκιμασίας στην Ε.Ε. -Ευρωζώνη που ξεκίνησε με το Brexit θα συνεχισθεί όπως είδαμε στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Γαλλία, έχει λογικά ως τερματικό σταθμό τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017. Αν στην Ιταλία και στη Γαλλία τεθεί εκτός ελέγχου η αμφισβήτηση της Γερμανικής Ευρώπης, τότε είναι βέβαιο ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι επανακάμπτοντες Φιλελεύθεροι θα θέσουν προεκλογικά και μετεκλογικά σε πολιτική ομηρεία τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση και θα την εγκλωβίσουν σε μεγαλύτερη αδιαλλαξία απέναντι στους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωζώνη.
kapopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...